Zelfsturing

Ik werk in een bedrijf waar we zelfsturende werken. Ik ben de coach. Collega´s vragen weleens aan mij of ik wel echt geloof dat dat kan, zelfsturing. En ik geloof dat echt. Natuurlijk is er leiderschap nodig. Maar een beetje op afstand is heel goed. Waarbij een team kan spelen met de ruimte die ze hebben. Wat dat is wel een kunst. Hoe ga je om met de regels en de ruimte?

Waar ik de laatste tijd aan moet denken als metafoor is het fietsverkeer in Amsterdam. Wat me opvalt is dat je als fietser het meest relaxed door Amsterdam komt als je de verkeersregels als richtinggevend beschouwd en de ruimte houdt. Bijvoorbeeld een zebrapad over een fietspad. Rijdt er niet recht op af zodat je hoogst waarschijnlijk moet stoppen. Nee, je anticipeert door de voetgangers voorrang te geven en achter ze langs te fietsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: